Menu Close

4e jaar

Ga jij binnenkort naar het 4e jaar maar twijfel je nog over je studiekeuze?
Hieronder vind je wat de richtingen inhouden, voor wie ze geschikt zijn en welke richtingen je er later mee uit kan.
Scroll doorheen de opleidingen of klik hieronder meteen op de opleiding die jou interesseert. 

Latijn

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

We verdiepen ons verder in de leef- en denkwereld van de Romeinen. Latijn verruimt niet alleen je cultuurkennis, maar vormt ook een stevige basis voor het leren van andere talen. Door tijdens de lessen Latijn op een andere, sterk gestructureerde manier om te gaan met taal, is deze richting een enorme verrijking voor het taalgevoel in het algemeen. Je leert ook heel wat studievaardigheden en op een inzichtelijke manier leerstof verwerken.

In het 4e jaar worden teksten complexer wat betreft de grammatica en de inhoud.

Om aan deze studierichting te beginnen heb je al best een basiskennis Latijn. Deze richting is dus ideaal voor leerlingen die in het derde jaar ook Latijn gevolgd hebben. 

 

Na deze richting kan je in de 3e graad instappen in alle richtingen met de pool Latijn (Latijn-Wiskunde, Latijn-Wetenschappen, Latijn-Moderne Talen) of de wetenschappelijke richtingen zonder de pool Latijn, zoals Wiskunde-Wetenschappen of Moderne Talen-Wetenschappen. Ben je eerder geïnteresseerd in het sociale en het psychologische of in het economische, dan kan je ook de richtingen Humane Wetenschappen of Economie-Moderne Talen of Economie-Wiskunde aanvatten.

Natuurwetenschappen

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

Tijdens de lessen Wetenschappen zoek je op proefondervindelijke wijze naar antwoorden op problemen die zich dagelijks stellen. Hoe en waarom ontstaat een regenboog (fysica), hoe kunnen we emulsies als vinaigrette en zonnebrandolie langer in stand houden (chemie), waarom bestaan er geen ‘witte merels’ (biologie), ...?

De richting Natuurwetenschappen beschikt over het dubbel aantal lestijden van de wetenschappelijke vakken. Je gaat dus dieper in op wetenschappelijke thema’s die in de andere ASO richtingen minder uitgebreid aan bod komen.

 

Is jouw lievelingsvraag 'Waarom?' Wil jij weten hoe natuurverschijnselen werken en inzicht krijgen in ons bestaan als mens en de wereld om ons heen? Hou je bovendien van wiskunde en ben je sterk in abstract denken? Dan is deze studierichting iets voor jou!

In deze richting ontwikkel je voldoende basiskennis om in de 3e graad in te stappen in een richting met een sterke wetenschappelijke basis zoals Wiskunde-Wetenschappen of Moderne Talen-Wetenschappen.

Economische Wetenschappen

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

Het vak Economie bestaat uit twee componenten: handelseconomie en boekhouden.

Handelseconomie neemt het economische mechanisme met zijn markten, instellingen, begrippen en relaties onder de loep. Boekhouden richt zich in de eerste plaats tot de grondbegrippen van het dubbel boekhouden, de studie van de balans- en resultatenrekeningen en de verwerking van de eindejaarsverrichtingen.

Ben jij graag met cijfers bezig? Vind je de beurs fascinerend of zou je graag ooit een eigen bedrijf starten? Dan schuilt er misschien wel een econoom of ondernemer in jou.

Voor deze richting heb je geen specifieke voorkennis nodig.

 

De richting Economie bereidt je voor op een instap in een economische richting zoals Economie-Wetenschappen of Economie-Moderne Talen in de 3e graad.

Humane Wetenschappen

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

Deze studierichting focust zich op de mens en de maatschappij. De vakken die centraal staan in deze richting zijn: Psychologie & Sociologie, Filosofie en Kunstbeschouwing. Ze laten je kennismaken met de wetenschappelijke studie van het menselijk gedrag, de sociale werkelijkheid en cultuur in de ruimste zin van het woord. Je leert kritisch nadenken over de persoon als individu en als lid van verschillende maatschappelijke groepen.

Heb jij een ruime interesse voor mens, cultuur en maatschappij? Zet jij soms je kritische bril op om menselijk gedrag te verklaren of om na te denken over de maatschappij? Heb jij een onderzoekende en nieuwsgierige geest? Dan is Humane Wetenschappen zeker iets voor jou!

Als je kiest voor Humane Wetenschappen in de 2de graad is het gebruikelijk om ook in de 3de graad in de richting Humane Wetenschappen door te stromen. Ben je meer op zoek naar een praktische invulling van deze leerstof, dan kan je ook terecht in de richtingen Gezondheidszorg en Opvoeding en Begeleiding. Deze richting biedt een grondige voorbereiding op hogere studies op bachelor- of masterniveau. Deze studies zullen vaak een sociale of culturele inslag hebben.

Moderne Talen

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

In de richting Moderne Talen breiden we je kennis van Frans, Engels en Nederlands verder uit met taalkunde en literatuur. Voor Duits en Spaans zet je je eerste stappen in de ontdekking van deze prachtige talen en hun cultuur.

Ben jij geïnteresseerd in taal en literatuur? Ga je graag in communicatie met anderstaligen om meer te weten te komen over hun cultuur? Dan is deze richting zeker wat voor jou.

Deze opleiding bereidt je voor op een richting met de pool Moderne Talen in de derde graad en richtingen zoals taal- en letterkunde, vertaalkunde, leraar talen,...

Technologische Wetenschappen

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

De richting Technologische Wetenschappen bereidt je voor op een STEM-richting in het hoger onderwijs. Deze richting biedt een goede wiskundige en wetenschappelijke basis met een extra focus op Fysica (elektriciteit en mechanica).

Heb je een passie voor wiskunde en wetenschappen? Ben je op zoek naar een wat meer praktische STEM-richting? Technologische Wetenschappen biedt jou de basis om in de mechanica, elektriciteit of informatica door te stromen.

Deze richting biedt jou de basis om door te stromen naar de richtingen Technologische Wetenschappen en engineering, Mechatronica of Informatie- en Communicatietechnologie.

Maatschappij & Welzijn

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

Deze richting biedt je een brede vorming aan op sociaal vlak. De uitgangspunten voor elk vak zijn steeds de mens en zijn omgeving. Je leert sociale activiteiten organiseren aangepast aan verschillende doelgroepen en contexten. 

De richting Maatschappij & Welzijn (vroeger: Sociale en Technische Wetenschappen) bereidt je voor op een professionele bacheloropleiding zoals onderwijzer, kleuterleider, zorgmedewerker, adolescentenbegeleider …

Ben je geïnteresseerd in de mens en haar omgeving? En wil je leren hoe je best met verschillende mensen omgaat? Dan is Maatschappij & Welzijn iets voor jou!

De richting Sociale en Technische Wetenschappen biedt je de basis aan voor de huishoudelijke, opvoedkundige en wetenschappelijke vakken die ook in de 3e graad een belangrijke rol spelen in de vervolgrichtingen Gezondheidszorg en Opvoeding en begeleiding.

Bedrijf & Organisatie

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

Dit is een studierichting die je opleidt voor een commerciële of een administratieve loopbaan in het bedrijfsleven, de overheidsadministratie of de dienstensector. Deze polyvalente studierichting biedt een veelzijdige vorming in moderne talen (Frans, Engels) en toegepaste informatica.

In bedrijfseconomie bestudeer je de activiteiten van een kleine handelsonderneming zoals de handelsverrichtingen en de boekhoudkundige aspecten die ermee gepaard gaan. Je leert een aantal financiële verrichtingen boeken samen met de documenten die ermee verband houden. Er is aandacht voor de btw-verplichtingen en de btw-aangifte. Daarnaast leer je ook de technieken van de dubbele boekhouding. Je verwerft inzicht in de opbouw van het rekeningstelsel en de werking van de verschillende types rekeningen. Tekstverwerking, gegevensbeheer, rekenblad, presentatie, internet en e-mail komen aan bod.

Is de computer jouw beste vriend en droom je van een kantoorjob? Vond je talen leuk en heb je iets met cijfers? Hou je van administratieve taken en voer je ze punctueel uit? Dan is deze richting echt iets voor jou!

Deze richting bereidt je voor op de richting Bedrijfsorganisatie of Commerciële Organisatie. Na het secundair onderwijs kan je terecht in een administratieve functie of in een verdere studie aan een hogeschool binnen het vakgebied Business of Accountancy.

Benieuwd naar onze studierichtingen in de 3de graad?