Menu Close

2e jaar

In het tweede jaar kan je al kiezen voor een specifieke studierichting. Wij bieden vijf basisopties aan die aansluiten bij ons aanbod in de 2e graad en 3e graad.

Basisoptie Klassieke Talen: Latijn

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

Heeft het eerste jaar Latijn jou overtuigd om nog dieper door te dringen in de geheimen van het Latijn, dan is de basisoptie Klassieke Talen de juiste keuze voor jou.

Naast de studie van de talen, ga je in het tweede jaar ook in op hoe Grieken en Romeinen leefden en welke invloed hun cultuur had op onze samenleving.

Zo bestudeer je twee klassieke talen. Dit is een uitstekende manier om het denkvermogen, taalverwerking en het geheugen te ontwikkelen.

Deze opleiding is een vervolg van de keuze latijn in het eerste jaar. 

Koos je niet voor Latijn in het eerste jaar? Informeer dan even bij je leerkrachten over welke zelfstudie je kan doen om je voor te bereiden op deze studierichting. 

Deze keuze bereid je optimaal voor om in het 3e jaar opnieuw voor Latijn te kiezen. Liggen je interesses toch in een andere richting? Dan kan je daar zeker voor gaan, want na de eerste twee jaar Latijn, kan je elke richting in het 3e jaar aanvatten.

Basisoptie Moderne Talen-Wetenschappen

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

In deze basisoptie pas je communicatieve vaardigheden toe in het Nederlands, Frans en Engels. We sporen je aan om meer fictie te lezen en je leeservaringen te delen met je medeleerlingen.

Spreekt het je aan om onderzoekend de wereld te verkennen? Via experimenten, observaties, terreinonderzoek en opzoekingswerk leer je om te gaan met wetenschappelijke vaardigheden. 

Een combinatie van taal en wetenschap krijg je in wetenschappelijk werk in de voertaal Frans.

Deze optie is ideaal voor zij die alle opties open willen houden. 

Je krijgt een solide basis mee zodat je later met een gerust hart voor een sterke technologische richting kan kiezen. Heb je bij het proeven van deze richting ontdekt dat je interesses in een andere richting liggen? Dan kan je zeker voor je eigen keuze gaan, want alle opties liggen open in het 3de jaar.

Basisoptie STEM-Wetenschappen

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

Stel jij je wel eens de vraag hoe een natuurfenomeen of toestel werkt? Experimenteer je graag? Wil je graag je eigen uitvinding in elkaar boksen? Dan zit je goed in de basisoptie STEM-wetenschappen.

Inspiratie haal je uit systemen die je dagelijks tegenkomt. Hiervoor gebruik je wiskundige en wetenschappelijke inzichten. Je kan ook creatief aan de slag om je eigen systeem te bedenken en uit te voeren.

We staan als samenleving voor heel wat uitdagingen. Energie, milieu, mobiliteit, voeding, vergrijzing, … Om die uitdagingen aan te gaan, hebben we mensen nodig die gepassioneerd zijn door techniek, technologie en wetenschappen. STEM leidt op tot beroepen van de toekomst, de knelpuntberoepen van vandaag: technicus, informaticus, onderhoudsmecanicien, elektricien en ingenieur,…
 
Deze basisoptie bereidt je voor op de studierichting Economische Wetenschappen of Bedrijf & Organisatie. Vind je dat je voldoende basis mee gekregen hebt en liggen je interesses toch in een andere richting? Maak je dromen dan waar en maak een andere studiekeuze, want je kan overstappen naar elke studierichting in het 3de jaar.

Basisoptie Economie en Organisatie

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

In deze basisoptie verdiep je je in de wereld van economie en ondernemen. Vanuit je eigen beleving bestudeer je het consumentengedrag, je onderzoekt administratieve activiteiten binnen een onderneming en krijgt tips om voorzichtig om te gaan met een budget.

 

Wil je meer leren over winkels, banken, toerisme, bedrijven,…? Ben je geïnteresseerd in betalingen, kopen en verkopen? Of vind je het fijn om kritisch te kijken naar het gedrag van consumenten? Dan is deze richting zeker iets voor jou. Boven alles economische kennis, leer je ook ICT gebruiken.

 

Deze basisoptie bereidt je voor op de studierichting Bedrijf & Organisatie of Economische Wetenschappen.

 

Basisoptie Maatschappij en Welzijn

 • over deze opleiding
 • voor wie is deze opleiding?
 • wat na deze opleiding?

Je onderzoekt het sociale gedrag van mensen en hun onderlinge relaties. Je maakt ook kennis met een aantal basisbegrippen en – technieken om het samenleven, de eigen gezondheid en de eigen lifestyle in de huidige maatschappij te verbeteren en in stand te houden.

Sprak in het 1e jaar de module Welzijn je het meest aan, dan is deze basisoptie de juiste keuze. Het welzijn van de mens in de maatschappij staat immers centraal in deze basisoptie.

Leerlingen van de basisoptie Maatschappij en Welzijn kiezen in de tweede graad vaak voor een studierichting met dubbele finaliteit zoals Maatschappij en Welzijn.

Ben je heel sterk in deze richting en wil je de meer abstracte leerstof kunnen? Kies dan voor de richting Humane Wetenschappen.

Benieuwd naar onze studierichtingen in het 3e jaar?