Menu Close
6e jaar doorstroom domeinoverschrijdend

Humane Wetenschappen

Nieuwsgierigheid is onze gids door de menselijke psyche, waar de wetenschap van gedrag, de wijsheid van filosofie en de rijkdom van menselijke relaties samenkomen. In de studierichting Humane Wetenschappen verkennen we de diepten van ons bestaan en smeden we de sleutels tot begrip en empathie.

Wat ga je leren?
In deze boeiende studierichting krijgen leerlingen de kans om de menselijke ervaring vanuit verschillende perspectieven te bekijken. De lessentabel omvat een breed scala aan vakken, waaronder gedragswetenschappen, sociale wetenschappen, filosofie en kunstbeschouwing, die allemaal gericht zijn op het begrijpen van menselijk gedrag, cultuur, en samenleving.

Leerlingen zullen niet alleen theoretische kennis opdoen, maar ook praktische ervaring opdoen door middel van projecten, experimenten en onderzoek. Ze zullen leren hoe ze menselijk gedrag kunnen analyseren, sociale fenomenen kunnen begrijpen en kritisch kunnen nadenken over complexe vraagstukken zoals identiteit, diversiteit, rechtvaardigheid en ethiek.

Naast het ontwikkelen van academische vaardigheden, worden leerlingen aangemoedigd om hun empathie, communicatievaardigheden en probleemoplossend vermogen te verbeteren. Ze zullen leren hoe ze effectief kunnen samenwerken, luisteren naar anderen en bijdragen aan een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving.

Is deze richting iets voor jou?

  • Je hebt een diepgaande interesse in de menselijke geest, het gedrag en de samenleving, en je wilt graag een beter begrip krijgen van de menselijke ervaring.
  • Je bent nieuwsgierig van aard en vindt het leuk om complexe vraagstukken te analyseren en te begrijpen.
  • Je hebt interesse in vakken zoals psychologie, sociologie, filosofie, kunst en andere sociale wetenschappen.
  • Je bent empathisch en communicatief vaardig, en je wilt graag leren hoe je effectief kunt communiceren en samenwerken met anderen.
  • Je bent bereid om te luisteren naar verschillende perspectieven, open te staan voor nieuwe idee├źn, en bij te dragen aan een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving.

Toekomstmogelijkheden
Wanneer je bent afgestudeerd in deze richting, heb je keuze uit een brede waaier van bachelor- en masteropleidingen in de domeinen van de de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen. Een Master Psychologie, Politieke Wetenschappen, Sociologie, Communicatiewetenschappen, Journalistiek, Wijsbegeerte, Geschiedenis, Cultuurwetenschappen of Rechten? Dat kan perfect na deze richting. Wil je liever een Bachelor Toegepaste Psychologie, Bachelor Orthopedagogie, Bachelor Sociaal Werk, Bachelor Rechtspraktijk of Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs volgen, dan kan dat eveneens.

Basisvorming
Lesuren/week
Levensbeschouwing
2
Lichamelijke opvoeding
2
Nederlands
3
Engels
2
Frans
3
Wiskunde
3
Natuurwetenschappen
2
Geschiedenis en Burgerschap
2
Aardrijkskunde
1
Module EFC-Studiekeuze
1
Specifieke vorming
Lesuren/week
Gedragswetenschappen
3
Filosofie
2
Kunstbeschouwing
1
Cultuurwetenschappen
2
Wiskunde i.f.v. economie
1
Differentiatie
Lesuren/week
LIFT UP
1
Project
Mentaal welzijn
STEM
Mediawijsheid