Menu Close
5e jaar dubbele finaliteit

Opvoeding & Begeleiding

Niet alleen vormen we de toekomstige generaties, maar we koesteren ook de kracht van liefde, begrip en begeleiding. In de studierichting Opvoeding & Begeleiding gaan we verder dan het overbrengen van kennis; we creëren een veilige en ondersteunende omgeving waarin elk individu kan gedijen en groeien tot zijn volle potentieel.

Wat ga je leren?

In deze boeiende studierichting krijgen leerlingen de kans om een diepgaand begrip te ontwikkelen van de principes, praktijken en uitdagingen die gepaard gaan met het begeleiden en ondersteunen van baby’s, kinderen en jongeren. Van kinderopvang en onderwijs tot jeugdwerk en gezinsondersteuning, onze curriculum is ontworpen om een breed scala aan relevante onderwerpen te behandelen.

Leerlingen verwerven niet alleen theoretische kennis over ontwikkelingspsychologie, pedagogiek en sociale wetenschappen, maar krijgen ook praktische ervaring door middel van stages, projecten en interactieve leermethoden. Ze leren niet alleen hoe ze kennis kunnen overdragen, maar ook hoe ze een veilige, inclusieve en stimulerende omgeving kunnen creëren waarin elk individu zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt.

Naast het ontwikkelen van essentiële vaardigheden zoals communicatie, empathie en conflictbemiddeling, worden leerlingen aangemoedigd om kritisch te denken en innovatieve oplossingen te vinden voor de complexe uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Ze worden gestimuleerd om hun eigen stem te vinden en actief bij te dragen aan het bevorderen van welzijn, gelijkheid en inclusie binnen onze samenleving.

Is deze richting iets voor jou?

  • Je hebt een sterke interesse in het helpen en begeleiden van anderen, met name kinderen of jongeren.
  • Je hebt een natuurlijk vermogen om empathie te tonen en je in te leven in de behoeften en gevoelens van anderen.
  • Je hebt een passie voor het bevorderen van welzijn, groei en ontwikkeling bij individuen en gemeenschappen.
  • Je bent geïnteresseerd in onderwerpen zoals psychologie, ontwikkelingspsychologie, pedagogiek en sociale wetenschappen.
  • Je hebt sterke communicatievaardigheden en kunt goed luisteren, praten en effectief communiceren met anderen.
  • Je bent geduldig, veerkrachtig en kunt goed omgaan met uitdagende situaties en emoties.
  • Je wilt een verschil maken in het leven van anderen en bent bereid om jezelf in te zetten voor het welzijn van de samenleving.

Toekomstmogelijkheden

Na het afstuderen in deze studierichting kan je ofwel verder studeren, ofwel kan je aan het werk.

Onze studierichting Opvoeding & Begeleiding biedt een goede basis voor het verder studeren in educatieve bacheloropleidingen (kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs), bachelors sociaal en maatschappelijk werk, bachelor orthopedagogie, bachelor ergotherapie,…

Daarnaast heb je de nodige beroepscompetenties om de stap te zetten naar de arbeidsmarkt als begeleider in de kinderopvang of jeugdwerker.

Basisvorming
Lesuren/week
Levensbeschouwing
2
Lichamelijke opvoeding
2
Nederlands
3
Engels
2
Frans
2
Wiskunde
2
Natuurwetenschappen
1
Geschiedenis en Burgerschap
1
Aardrijkskunde
1
Module EFC-Artistieke Opvoeding
1
Specifieke vorming
Lesuren/week
Toegepaste Psychologie
2
Pedagogie
8
Indirecte Zorg en Voeding
1
Verzorging
1
Stage
2
Differentiatie
Lesuren/week
LIFT UP
1
Project
Fysiek welzijn + EHBO
STEM